Η Εκκλησία της Αλβανίας, η οποία έως το 1991 ήταν πλήρως διαλυμένη από το κομμουνιστικό καθεστώς, ανασυγκροτήθηκε εκ του μηδενός από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.Αναστάσιο. Έκτοτε ανεγέρθηκαν πάνω από 150 νέοι ναοί και αναστηλώθηκαν ή επισκευάστηκαν περισσότεροι από 220, ενώ συγκροτήθηκε η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, την οποία σήμερα υπηρετούν 159 κληρικοί με ανώτερες σπουδές. Δεκάδες θεολογικά και ψυχωφελή βιβλία μεταφράστηκαν ενώ λειτουργεί τυπογραφείο της Εκκλησίας, η οποία εκτός από βιβλία και περιοδικά εκδίδει τη μηνιαία εφημερίδα “Ανάστασις”. Παράλληλα λειτουργεί και ο ομώνυμος ραδιοφωνικός σταθμός.
Η Εκκλησία της Αλβανίας ταυτόχρονα με το πνευματικό της έργο έδωσε εξαρχής ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσφορά στον άνθρωπο. Για το σκοπό αυτό ίδρυσε δύο ιατρικά διαγνωστικά κέντρα και για δεκαοκτώ χρόνια λειτούργησαν τρία κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Κατασκευάστηκε υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, ενώ για τη στέγαση έχουν οικοδομηθεί ή αγοραστεί και ανακαινιστεί περισσότερα από εβδομήντα κτίρια για νηπιαγωγεία, σχολεία, νεανικά κέντρα, κέντρα υγείας, ξενώνες, εργαστήρια κ.ά. Λειτουργεί ορφανοτροφείο ενώ έχουν διαμοιραστεί χιλιάδες τόνοι τροφίμων, ρούχων, φαρμάκων. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν βοηθηθεί ποικιλοτρόπως. Έχουν υποστηριχτεί πολλά προγράμματα για την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, την προστασία του περιβάλλοντος, την κατασκευή υδραγωγείων, τη διάνοιξη δρόμων και άλλα.
Στον τομέα της παιδείας, ιδρύθηκαν ένα Πανεπιστημιακό Κολέγιο, η Ανωτέρα Θεολογική Ακαδημία, δύο εκκλησιαστικά λύκεια και σχολή Βυζαντινής μουσικής με οικοτροφεία, είκοσι νηπιαγωγεία, αλβανοαμερικανικό σχολείο, αλβανοελληνικό σχολείο, δύο λύκεια και οικοτροφείο (Πηγή: ημερολόγιο της Εκκλησίας της Αλβανίας).

Για περισσότερες πληροφορίες για το τεράστιο, πολύμορφο έργο της Εκκλησίας της Αλβανίας επισκεφτείτε εδώ την ιστοσελίδα: http://orthodoxalbania.org. Παρακάτω ακολουθούν, ενδεικτικά μόνο, κάποια από τα πολυάριθμα έργα.

Ορφανοτροφείο “Ορθόδοξος Οίκος της Ελπίδας” 

Εκκλησιαστικό λύκειο “Τίμιος Σταυρός”

Θεολογική Ακαδημία “Ανάσταση του Χριστού”

Διαγνωστικό Κέντρο “Ευαγγελισμός” 

Οικολογικά προγράμματα 

Άλλες κοινωνικές πρωτοβουλίες 

Διαβάστε εδώ την Καινή Διαθήκη στα αλβανικά