Στα  τέλη του περασμένου Ιανουαρίου θεμελιώθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κινσάσα κ.Νικηφόρο, το δεύτερο Κέντρο Υγείας στον δήμο Mont-Ngafula, ιδιοκτησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κινσάσα του Κογκό. Το οικόπεδο στο οποίο θα κτιστεί είναι δωρεά του Δημάρχου της περιοχής κ.Οlivier Saya Mandjia, ο οποίος εκτιμά και στηρίζει το έργο της ιεραποστολής. Το πρώτο Κέντρο Υγείας είναι κτισμένο στην απομακρυσμένη περιοχή Samana του Sanguru.

Το συγκρότημα θα κτιστεί σε μια ιδιαίτερα πτωχή περιοχή της Κινσάσα, εκπληρώνοντας έτσι και την επιθυμία των δωρητών, που με αισθήματα ενδιαφέροντος ειλικρινούς και αγάπης προσέφεραν το χρηματικό ποσό, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο που θα ανακουφίσει τον πόνο των ενδεών Κονγκολέζων αδελφών μας.

Τα αρχιτεκτονικά σχέδια του Κέντρου Υγείας επιμελήθηκε ο Πατρινός μηχανικός κ.Παναγιώτης Πάνος, ο οποίος υποβλήθηκε στον κόπο να ταξιδέψει από την Ελλάδα στο Κονγκό, ώστε να επιβλέψει προσωπικά τις πρώτες εργασίες και να προσφέρει αφιλοκερδώς τις πολύτιμες γνώσεις του. Λίγους μήνες πριν προηγήθηκε το ταξίδι του ιατρού και κληρικού π.Μιχαήλ Δενδουλάκη, που είναι Διευθυντής του Κέντρου Υγείας στη Βάρη Αττικής, προκειμένου να διδάξει στο Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο του Κονγκό και να συμβάλει στον τελικό σχεδιασμό του κτιρίου.

Οι εγκαταστάσεις του Ιατρικού Κέντρου θα είναι συνολικής έκτασης 600 τ.μ. (ισόγειο και Α΄ όροφος), με χώρους εξέτασης από ειδικούς γιατρούς, με μικροβιολογικό, αιματολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο, καθώς και οδοντιατρείο. Θα υπάρξει επίσης, χώρος για την πραγματοποίηση υπερηχογραφήματος, μικροί θάλαμοι βραχείας νοσηλείας και αίθουσα συναντήσεων και γενικών εκδηλώσεων του ιατρικού προσωπικού. Σεβόμενος ο Μητροπολίτης την επιθυμία των δωρητών, ο ένας όροφος θα είναι αφιερωμένος στην Παναγία Σουμελά και ο άλλος στον Άγιο και Ιαματικό Παντελεήμονα.

Ο Σεβασμιώτατος αφού τέλεσε τον Αγιασμό και τοποθέτησε τον θεμέλιο λίθο, δεν παρέλειψε να μεταφέρει προς όλους τις εγκάρδιες ευχές του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.Θεοδώρου Β΄και να ευχαριστήσει θερμά τους δωρητές για τα φιλάδελφα αισθήματά τους. Παρόντες στην τελετή θεμελίωσης ήταν ο Πρέσβης της Ελλάδος κ.Γεώργιος Παπακώστας, ο Δήμαρχος του Mont-Ngafula κ.Olivier Saya Mandjia και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ.Γεράσιμος Ντούνης. Την θεμελίωση παρακολούθησε πλήθος ντόπιων κατοίκων, που εξέφρασε τη χαρά και ικανοποίησή του με παραδοσιακούς αφρικάνικους χορούς και τραγούδια.

Από την Ιερά Μητρόπολη Κινσάσα

Από το περιοδικό “Πάντα τα Έθνη”, τεύχος 141.