Γεννητούρια!
Νέο βιβλίο μου, αυτή τη φορά για τους στεναγμούς της Ορθοδοξίας στην Ιαπωνία. Για πτυχές δηλαδή από το έργο του Νικόλαου Κασάτκιν (1836-1912) ο οποίος, με πελώριο σεβασμό προς τους Ιάπωνες και τον πολιτισμό τους, μακριά από τη μπόχα της αποικιοκρατίας, πρόσφερε την πίστη, έγινε ο ίδιος στην πράξη Ιάπωνας και, τελικά, άγιος της οικουμενικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Με το βιβλίο μου «Ένας Ιάπωνας δίχως σχιστά μάτια: Νικόλαος Κασάτκιν, ο ευαγγελιστής των Ιαπώνων» (εκδόσεις Αρμός) επιχειρώ να ρίξω μια ματιά πιο πέρα από μια τυπική βιογραφία. Επιχειρώ να ψηλαφίσω τα κριτήρια του Νικολάου, τη στάση του απέναντι στον ιαπωνικό εθνικισμό και τον ρωσικό επεκτατισμό, τη θέση του για τους ετερόδοξους και τους Βουδιστές, την απόστασή του από τον σύγχρονό του Λέοντα Τολστόι. Προσπαθώ, επί πλέον, να σκιαγραφήσω τις συγκρούσεις στον χώρο της ιαπωνικής Ορθοδοξίας και τις δοκιμασίες του ιεραποστολικού έργου. Δοκιμασίες οι οποίες έχουν να κάνουν με την διελκυστίνδα ευαγγελίου και πολιτισμού, οικουμενικού και τοπικού, διακονίας και εξουσίας.
Το εικαστικό του εξωφύλλου το έχει «κεντήσει» η Βάσω Γώγου, φίλη πολύτιμη στη ζωή μας μαζί με τον άντρα της Απόστολο Μπάρλο.
[Τιμή: 10 ευρώ. Σελίδες 111].
ΘΑΝΑΣΗΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ / 25-10-2018.