Δεν περίμενα ποτέ όπως σας είπα και εχθές ότι θα συναντούσα ένα θαύμα μπροστά μου εδώ στο ανατολικό Κογνκό.
Κατόπιν παροτρύνσεως του Μακαριωτάτου Πατριάρχου μας κ.κ. Θεοδώρου, και με την σεπτή του ευλογία, ξεκίνησα ήδη την υλοποίηση της εντολής που πρόσφατα μού έδωσε. Γι αυτό εδώ και καιρό βρίσκομαι στην Μπούνια, στα Ανατολικά σύνορα με την Ουγκάντα.
Περιδιαβήκαμε οδικώς τις γύρω περιοχές της περιφέρειας του Ιτούρι και αυτό που συνάντησα, ήταν ένα μικρό θαύμα. Μια δεύτερη Μαδαγασκάρη. Τα ίδια μορφολογικά χαρακτηριστικά. Βουνά

Κισανγκάνι Κονγκό

Κισανγκάνι Κονγκό

πανέμορφα, με λιγοστή, καταπράσινη όμως βλάστηση, άνθρωποι θερμοί και ανοιχτόκαρδοι ακόμα πιο πολύ από αυτούς που είχα ζήσει 13 χρόνια στην Μαδαγασκάρη, μια υπέροχη λίμνη και ακτογραμμή με αμέτρητους βιοπαλαιστές ψαράδες, ανθρώπους του κόπου, ψημμένους από τον ήλιο και τον ιδρώτα. Παιδιά πάμφτωχα και ταλαιπωρημένα από τους κατά καιρούς εμφυλίους, στριμωγμένα σε δομές όπου το κράτος προσπαθεί με κάθε τρόπο να παρηγορήσει τον απαρηγόρητο πόνο τους, από τον χαμό συγγενών μέχρι και την έλλειψη των πιο απαραίτητων αγαθών για την επιβίωσή τους.

Σήμερα, επίσης, ο Θεός με αξίωσε και συναντήθηκα με τον Βασιλιά της παραλίμνιας περιοχής της Μπούνια, της περιοχής Bahema & Banywagi. Μεταξύ άλλων του είπα τα εξής:
«Βασιλιά μου είσαι νέος άνθρωπος και σου εύχομαι από την καρδιά μου κάθε επιτυχία στο έργο σου. Σε σέβομαι γιατί ξέρω ότι αυτή η εξουσία που έχεις είναι εκ Θεού δοσμένη. Σε παρακαλώ λοιπόν βοήθησε την Ορθόδοξη Εκκλησία που ήλθε στον τόπο σου για να δοξασθεί το όνομα του Θεού και να έχεις κάθε ευλογία από Αυτόν»
Μου απάντησε ως εξής:
«Ευλογώ σήμερα όλους εσάς που ήλθατε να βοηθήσετε τον τόπο μας. Σας εύχομαι και εγώ από την καρδιά μου κάθε καλό στην πορεία του έργου σας. Είμαι κοντά σας και θα σας στηρίξω. Περίμενα πιο πολλά από τις άλλες ομολογίες αλλά διαψεύστηκα. Με εσάς τους Έλληνες με συνδέουν συγγενικοί δεσμοί, μια και έχω παντρευτεί με μία γυναίκα εξ υμών».
Ασπασθήκαμε αδελφικά ο ένας τον άλλον και γεμάτοι συγκίνηση ομολογώ χωριστήκαμε.
Αποτέλεσμα, ο κύριος Δημήτρης και Γεώργιος Χωριατέλης μας δωρίζουν ήδη ένα κτήμα προς ανέγερσιν του πρώτου Ορθόδοξου Ιεραποστολικού Κέντρου στην ιστορία της περιοχής της Ανατολικής άκρης του Κονγκό, στα σύνορα με την Ουγκάντα.
Ομολογώ ότι από εχθές ήδη είμαι συγκλονισμένος με αυτήν την ραγδαία καλή εξέλιξη των πραγμάτων.
Θερμές Ευχαριστίες οφείλω στους Έλληνες όλων των Ελληνικών Κοινοτήτων της περιφέρειας του Congo Oriental, για την έμπρακτη, αγαθή στήριξή τους.
Τον πρόεδρο του Κισανγκάνι κ. Τάκη Μαλαμά, αντιπρόεδρο κ. Γιάννη Γιατρού.
Τον πρόεδρο της Μπούνια κ. Τάκη Ταμπάκη για την παραχώρηση της οικίας του για την προσωπική μου διαμονή στην Μπούνια και όλα τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας της Μπούνια που πραγματικά με δέχθηκαν σαν παιδί και πατέρα τους.
Ειδικές ευχαριστίες στον Δημήτρη Χωριατέλη για την παραχώρηση του οικοπέδου στο παραλίμνιο χωριό Tchomia, όπου δίπλα σε μια προσφυγική δομή με πάμφτωχες οικογένειες και παιδάκια, θα χτίσουμε με την Χάρη του Θεού και την βοήθεια των αγίων μας το πρώτο Ιεροποστολικό Κέντρο της Μπούνια.
Παρακαλούμε διακαώς, όσους έχουν την δυνατότητα, να στηρίξουν την νέα μεγάλη προσπάθεια που αρχίζουμε.
Ζητούμε πάνω από όλα τις προσευχές όλων σας.
π. Πολύκαρπος, Πατριαρχικός Επίτροπος
Μπούνια – Ιερά Επισκοπή Μπούνια και Κισανγκάνι.
Φωτό:
Από την συνάντηση με τον Βασιλιά, με τον κ. Χωριατέλη, τον πατέρα Ιουστίνο, συναντήσεις από περίπατο στην παραλία με τα μικρά παιδιά των ψαράδων και ευλογία που τους έδωσα κατόπιν δικής τους αιτήσεως.