Με τη χάρη του Θεού και κατόπιν επίπονων προσπαθειών και προσευχής του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μπουρούντι και Ρουάντας, κ. Ιννοκεντίου, άρχισαν να γίνονται τα πρώτα βήματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Ρουάντα. Το Σάββατο, 17-8-2013, ο Θεοφιλέστατος, συνεπικουρούμενος απ’ τον πατέρα Γεώργιο Σχοινά, τον ιεροδιάκονο Νεκτάριο Στογιάννη και ομάδα συνεργατών του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη, καθώς και από ομάδα Ορθοδόξων γυναικών από την Ουγκάντα, οργάνωσε κατηχητική συνάντηση με πεντακόσιους, περίπου, κατοίκους της Ρουάντα. Η συνάντηση περιελάμβανε εισαγωγή απ’ τον θεοφιλέστατο Ιννοκέντιο, χωρισμό των κατοίκων της Ρουάντα σε ομάδες εργασίας, καταληκτήρια ομιλία και γεύμα. Διατυπώθηκαν ερωτήσεις και δόθηκαν απαντήσεις σε καίρια ζητήματα της Ορθοδόξου Πίστεως. Το ενδιαφέρον των Ρουαντέζων ήταν πραγματικό και ο ζήλος τους για την Ορθοδοξία διαρκώς αυξανόμενος. Την άλλη μέρα, το πρωί της Κυριακής, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, την οποία παρακολούθησαν ως κατηχούμενοι οι αδερφοί μας απ’ τη Ρουάντα και πραγματικά έμειναν κατάπληκτοι από το λειτουργικό πλούτο της εκκλησίας μας. Μετά τη Θεία Λειτουργία, υπήρξε ευκαιρία επικοινωνίας με τους ντόπιους απ’ τους οποίους παρετέθη κοινή τράπεζα για όλους με τα παραδοσιακά Αφρικανικά εδέσματα. Κατά την αναχώρησή μας ήταν σαφής η ανανέωση του ενδιαφέροντός τους για τη βάπτιση και ένταξη όλων στην Ορθοδοξία. Απ’ ότι φαίνεται ο Τριαδικός Θεός μας, ανοίγει μία νέα σελίδα για την Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Ορθόδοξη Εκκλησία στην τόσο ταλαιπωρημένη και πονεμένη Ρουάντα. Ο Χριστός ανοίγει την αγκαλιά Του για όλους. Ας ευχόμαστε να γίνει το Άγιο Θέλημά Του.

Εκ του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη

 

ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ

  Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου στον ομώνυμο Ιερό Ναό στη Μπουτζουμπούρα του Μπουρούντι.
Στις ιερές ακολουθίες προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Ιννοκέντιος πλαισιούμενος από ιερείς της περιφερείας του, καθώς και από μία ομάδα νέων του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην πανήγυρη, με κατάνυξη και ιερό ενθουσιασμό.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από νέους του Μπουρούντι και δεξίωση για όλους τους παρευρισκομένους.
Κάτω από την σκέπη της Παναγιάς μας ενώθηκαν Έλληνες και Αφρικανοί με την αγάπη που ταιριάζει σε παιδιά του Ουρανίου Πατέρα και της Παναγίας Μητρός Του.

Εκ της Ιεράς Επισκοπής Μπουρούντι και Ρουάντας.

 

ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ

  Από τις 8/8/2013 μια ομάδα νέων του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη, με συνοδούς τον πατέρα Γεώργιο Σχοινά και το διάκονο Νεκτάριο Στογιάννη, βρίσκεται κοντά στο Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μπουρούντι και Ρουάντας Κ. Ιννοκέντιο. Σκοπός της επίσκεψης, η συνδρομή στο έργο του Επισκόπου κατά την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου.
Την Κυριακή 11/8 τελέστηκε θεία Λειτουργία στον ιερό Ναό του Αγίου Αλεξίου, ο οποίος χτίστηκε με εισφορές της εκκλησιαστικής κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη και του φιλανθρωπικού συλλόγου του Αγίου Αλεξίου του Ανθρώπου του Θεού, στο χωριό Μπουραμάτα.
Βαπτίστηκαν επίσης 60 νέοι χριστιανοί. Έγιναν οι πρώτοι 25 γάμοι του χωριού. Ηδη υπάρχουν εκατοντάδες ενορίτες. Η πρώτη ζωντανή ενορία του Μπουρούντι. Στιγμές αποστολικές! Καρδιές ανοιχτές! Άνθρωποι που ζητούν το θησαυρό της Ορθοδοξίας. Παντού χέρια, μάτια που ζητούν αγάπη.
Ένας επίσκοπος με εμφανή την πατρική αγάπη στο πρόσωπο του αλλά και την αγωνία του για το μέλλον. Μπροστά του δεν μένεις αδιάφορος. Ο θερισμός πολύς… οι δε εργάται ολίγοι.
Μια νέα σελίδα για την Εκκλησία μας. Τώρα το Μπουρούντι, μετά η Ρουάντα, μετά… πάντα τα έθνη.
Δόξα τω Θεώ

Εκ του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη