Πριν από τρία χρόνια, καθώς έψαχνα στο διαδίκτυο για χώρες όπου υπάρχει Ορθόδοξη παρουσία, έμαθα για την ύπαρξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κορέας. Από τότε δεν σταμάτησα να παρακολουθώ και να μαθαίνω, μέσω της ιστοσελίδας της Μητρόπολης, για τις δραστηριότητες της Ιεραποστολής και έτσι μου εδημιουργήθη η επιθυμία να επισκεφθώ την Κορέα.

Μετά από μία πρώτη επικοινωνία με την Μητρόπολη και τον Σεβασμιώτατο κ.Αμβρόσιο μέσω e mail πριν δύο χρόνια, το όνειρό μου επραγματοποιήθη αυτό το καλοκαίρι.

Κατά την διαμονή μου στην Κορέα και κάθε φορά που έπρεπε να συστηθώ ή να μιλήσω με κάποιον από τους Κορεάτες αδελφούς μου, ερχόμουν αντιμέτωπη με την τρομερή ευγένειά τους και με την φιλικότητά τους, σαν να γνωριζόμασταν χρόνια. Επίσης, προς μεγάλη μου έκπληξη, αρκετοί Κορεάτες εγνώριζαν λίγα ελληνικά και, ενώ τους συτηνόμουν στα αγγλικά ή στα κορεάτικα, εκείνοι μού απαντούσαν στα ελληνικά, δείχνοντας έτσι ακόμη πιο πολύ την αγάπη τους.

Κάτι άλλο που μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση, και πριν ακόμη επισκεφθώ την Κορέα, ήταν η ευλάβεια και η πίστη των Ορθοδόξων Κορεατών. Παρ’ όλο που ζουν σε μία μη Ορθόδοξη χώρα, η αγάπη τους για την εκκλησία και η πίστη τους είναι πολύ μεγάλη και θερμή, κάτι που με έκανε να νιώθω πολύ μικρή μπροστά τους.

Δεν μπορώ να παραλείψω και να μην αναφερθώ και στην αρχιτεκτονική των παραδοσιακών σπιτιών και των παλατιών, τα οποία κοσμούν την Κορέα και δίνουν έτσι μία άλλη νότα στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον. Παρατηρώντας τις όλο χρώματα και σχέδια παραδοσιακές σκεπές, κατανοεί κανείς την καλλιτεχνική ευαισθησία των Κορεατών και την αγάπη τους για το ωραίο που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Αυτή την φροντίδα μέχρι λεπτομερείας και την ομορφιά την είδα και στους Ορθοδόξους ναούς που επισκέφτηκα τους οποίους, με αγάπη, περιποιούνται οι πιστοί.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από τα βάθη της ψυχής μου τον Σεβασμιώτατο κ.Αμβρόσιο που μου έδωσε αυτή την ευκαιρία να είμαι κοντά τους αυτό το καλοκαίρι και να πάρω ένα μάθημα πίστεως από τους εκεί αδελφούς μου. Ευχαριστώ και όλους τους αδελφούς για την υπέροχη φιλοξενία που μου προσέφεραν. Ελπίζω αυτό το ταξίδι να είναι μόνο η αρχή της σχέσης μου με την Κορέα.

 

Σταματία Κοτσιμπού-Φοιτήτρια Ψυχολογίας

Από το περιοδικό “Οδοιπορικό”, Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2017