ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Μέσα σε κλίμα αδελφοσύνης συνήλθε υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, στις εγκαταστάσεις της Νέας Μονής του Αγίου Βλασίου στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2014, η προβλεπόμενη από τον Καταστατικό Χάρτη Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας. Στις εργασίες της, πλέον των 200 αντιπροσώπων από την Αρχιεπισκοπή και τις τρεις Μητροπόλεις, με ισόρροπη ποσόστωση από κάθε περιοχή 24 κληρικών και 24 λαϊκών (8 ανδρών, 8 γυναικών και 8 νέων), και ορισμένων συνεργατών, συζήτησαν στην ολομέλεια και σε ομάδες εργασίας καίρια θέματα που απασχολούν τη ζωή της Εκκλησίας και κατέληξαν σε προτάσεις για την πορεία της στη σύγχρονη Αλβανική κοινωνία.

Βασικό άξονα της Συνέλευσης απετέλεσε η κεντρική εισήγηση του Αρχιεπισκόπου κ. Αναστασίου, με θέμα «Παράδοση και όραμα της ειρηνικής συνυπάρξεως των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Αλβανία», ο οποίος εν κατακλείδι τόνισε: «Το ζητούμενο δεν είναι απλώς ανεξιθρησκία, απλή ανοχή, αποφυγή της θρησκείας σε ποικίλους παροξυσμούς, αλλά κάτι πολύ πιο θετικό. Αμοιβαίος σεβασμός και κατανόηση, αλληλεγγύη, δημιουργική συνεργασία σε κοινές ανθρωπιστικές επιδιώξεις και στην επαγρύπνηση για το οικοσύστημα της περιοχής. Σταθερή προσπάθεια για κοινωνική αρμονία, ανθεκτική έμπρακτη αγάπη. «Ο αγαπών τον Θεόν ου δύναται μη και πάντα άνθρωπον ως εαυτόν αγαπήσαι – (Άγιος Μάξιμος)»

Εξάλλου η θεματολογία των υπολοίπων πέντε εισηγήσεων ενολομελεία ήταν η εξής: α) «Ο ρόλος της Ορθόδοξης Κοινότητας στην ανεξαρτησία και σταθεροποίηση του αλβανικού κράτους» (Καθ. Δρ. ArqileBerxoli), β) «Η απογραφή του 2011 του πληθυσμού της Αλβανίας» (Καθ. Δρ. IliaTelo), γ) «Η συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην αλβανική κοινωνία» (Καθ. Δρ. GjergjPendavinji), δ) «Η αντιμετώπιση των επιθέσεων εναντίον της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας (OrefaBeci)» και τέλος «Ο Νεκτάριος Τέρπος, πρόδρομος του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού και οι αξίες που καλλιέργησε η ορθόδοξη κοινότητα» (Prof. Asc. Dr. VasilTushi).

Επι πλέον στις επιμέρους εργασίες καθ’ ομάδας υπό την προεδρία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Βερατίου κ. Ιγνατίου, Κορυτσάς κ. Ιωάννου,  Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Απολλωνίας κ. Νικολάου επισημάνθηκε η προσπάθεια διαφόρων κύκλων να πλήξουν την εμφανή πρόοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας· και ηυποχρέωση των διανοουμένων να προβάλουν την αλήθεια. Ιδιαιτέρως υπογραμμίστηκε το χρέος της ενεργού συμμετοχής κληρικών και λαϊκών στο μορφωτικό της έργο, με σεβασμό στον πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της Αλβανικής κοινωνίας. Παράλληλα στο πλαίσιο των εργασιών, τα μέλη της Συνελεύσεως ενημερώθηκαν για προγράμματα της Εκκλησίας στους τομείς της παιδείας και της υγείας, που συνδέονται με τη σύγχρονη μαρτυρία της Ορθοδοξίας στην Αλβανική κοινωνία.

Η Κληρικολαϊκή Συνέλευση έδωσε την ευκαιρία στα μέλη της να συνειδητοποιήσουν τη δική τους ευθύνη για την πρόοδο της Εκκλησίας τους, 23 χρόνια μετά την εκ θεμελίων ανασυγκρότησή της και να τονίσουν την άρρηκτη ενότητα των μελών της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας.

Τίρανα, 29 Σεπτεμβρίου 2014

(Από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής)